Bağımlılık kelimesi ‘adamak’ anlamını içermekle beraber Latincedir. Bağımlılık, kişinin kontrolünü kaybetmesine neden olacak kadar bir maddeyi kullanmaya alışması demektir. Kişi, bebeklikten itibaren dış dünyayla iletişim kurmaya ve çevresindekilerle bağ oluşturmaya başladığı gibi bağımlı olacağı maddeye de çevreden ulaşır. Kişinin bağımlı olabileceği şeyler, herhangi bir eşya, teknoloji, sigara, alkol, madde, davranış olabilir. Bağımlı olunan maddelerden uzun süre ayrı kalmak kişinin kendini kötü, eksik hissetmesine sebep olur. Bağımlı olduktan sonra davranışlarda bozulmalar ortaya çıkabilir. Bağımlılık, içinde bulunduğumuz mevcut süreçte en büyük sağlık sıkıntılarından biri olarak bilinmektedir. Bu hastalığın bedendeki yeri beyindir.
Birey isteyerek kullandığı bir maddeyi, beynindeki nörokimyasal değişimler yüzünden bağımlı olarak kullanmaya başlar. Kullandığı madde, artık bireyin iyi hissedebilmesi için bir ihtiyaçtır. Bağımlılık, kişide bedensel ve ruhsal sıkıntılara sebep olur. Bireyin çevresindekilerle iletişimi ve toplumda davranışını etkiler.
Bağımlı, gerektiğinden daha fazla alıştığı maddeye karşı sürekli yoksunluk hissiyatı taşıyan kişidir. Zamanla bağımlılık derecesi de artabilir ve kişi daha çok oranda daha yakın sıklıklarla bağımlı olduğu şeyi kullanmak ister. Bağımlılık süreklilik getiren bir hastalıktır. Kişi alıştığı şeyi sürekli kullanmak ister.
Beyin, bir maddenin sıklıkla kullanılması sonucunda, dopamin hormonu kullanım sürecinin zarar görmesinden dolayı çalışma sisteminde sorunlar ortaya çıkıyor. Beyindeki bu yanlış çalışmada maddeye bağımlılık ortaya çıkıyor.
Bağımlılığın başlangıcı, genelde kişinin bir şeyi merak etmesiyle başlar. Kişi, kontrolün kendisinde olduğunu ve istediği zaman bu alışmaya başladığı maddeyi bırakabileceğini düşünür. Ancak bu sandığı kadar, bu maddeyi merak edip denemesi kadar kolay bir süreç değildir. Bedeni o maddeye alışmıştır ve iyi hissetmesi için kendisini zorunlu hisseder.
Evet, bağımlılık tedavisi mümkün bir hastadır. Kişi tedavi edilse de bağımlı olduğu maddeye başlamasını sağlayan aile ortamından, arkadaş ortamından kişilerle görüşmemesi ya da o kişilerin de tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde, kişi tedavisini gördüğü şeye tekrar başlayabilir ve bağımlılık süreci yeniden kendini gösterebilir.
Bu form aracılığı ile haberler, duyurular, fakülte ve bölümler, taban puanları, akademisyenlerimiz ve idari personellerimize, dahili numaralarına erişebilirsiniz.
Telefon: +90 (212) 533 65 32
Fax: +90 (212) 631 91 50
E-Posta: danisma@khas.edu.tr
Adres: Cibali Mah. Kadir Has Cad. 34083 Fatih, İstanbul