Hızla dijitalleşen varlık ve altyapıların korunmasında siber güvenliğin hayati bir rol oynadığı bir dönemde, CyberMACS, siber güvenlik yükseköğrenimindeki mükemmelliğin bir örneğini sergiliyor. Bu çerçevede, Kadir Has Üniversitesi (İstanbul, Türkiye), SRH Berlin Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Berlin, Almanya) ve Ss. Cyril ve Methodius Üniversitesi (Üsküp, Kuzey Makedonya) tarafından sunulan Erasmus MUNDUS Ortak Yüksek Lisans Derecesi (EMJM) projesi, büyüyen siber güvenlik yetenek açığını kapatma misyonunu üstleniyor.
SİBER GÜVENLİK BECERİLERİ AÇIĞINI AZALTMA
Dijital devrim, siber güvenlik alanında eşi benzeri görülmemiş sorunları da beraberinde getirdi. 2025 yılına kadar küresel ekonomiye yaklaşık 10,5 trilyon dolarlık büyük bir maliyet getirmesi beklenen siber tehditler nedeniyle, siber güvenlik uzmanlarına olan talep hızla artıyor. Bununla birlikte, bu kritik alandaki iş gücü açığı genişlemeye devam ediyor. Siber güvenlik alanındaki uzman açığını kapatma hedefi doğrultusunda, CyberMACS, öğrencilere siber saldırıları tespit etme, önleme, azaltma ve yönetme becerilerini kazandırmayı amaçlayan uluslararası bir yüksek lisans programı sunuyor. Uluslararası bir konsorsiyum ve siber güvenlik endüstrisi ortakları tarafından sunulan bu yenilikçi program, yetenek açığını azaltma misyonuyla siber güvenlik eğitiminde yeni bir uluslararası standart oluşturmayı hedefliyor.
ÖZGÜN VE YENİLİKÇİ BİR PROGRAM
CyberMACS projesi, siber güvenlik eğitiminin geleceğini belirleyen özgün nitelikleriyle öne çıkıyor:
SİBER GÜVENLİKTE GELECEĞİN KAPSAYICI VE ÇEŞİTLİLİĞE SAHİP İŞGÜCÜNÜ OLUŞTURMAK
Siber güvenlikte giderek karmaşık hale gelen tehditlere karşı çeşitli ve kapsayıcı bir işgücü oluşturabilmek gerekiyor. Bu bağlamda, CyberMACS, öğrenci kabul ettiği ilk yıl 16 farklı ülkeden gelen, 16 erkek ve 9 kadından oluşan, 25 öğrencilik bir katılımcı grubuna ev sahipliği yapıyor. Bu uluslararası çeşitlilik, program deneyimini zenginleştirerek tüm katılımcılar arasında çok kültürlü bakış açısını teşvik ediyor.
BAŞARILI KÜLTÜREL ORYANTASYON VE ORTAK ENTEGRASYON HAFTALARI
CyberMACS, yakın zamanda öğrencilerinin yenilikçi ve dinamik bir akademik yolculuğa hazırlanabilmesi için iki önemli etkinlik serisi gerçekleştirdi: Kültürel Oryantasyon Haftası ve Ortak Entegrasyon Haftası.
Kültürel Oryantasyon Haftası: 11-15 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen bu dinamik etkinlikte, kültürlerarası eğitim, tanışma ve kaynaşma amaçlı oyunlar, kültürel atölye etkinlikleri, Rezan Has Müzesi turu, “Hoş geldiniz” partisi, kişisel emniyet ve İstanbul’da yaşam ipuçları, akademik araştırma yöntemlerine giriş ve Üniversite Bilgi Merkezi hakkında seminerler düzenlendi. Ayrıca, etkinlik programında Ayasofya ve Kapalıçarşı gibi İstanbul’un tarihi yerlerini içeren şehir turları ve kültürel etkinlikler de yer aldı.
Ortak Entegrasyon Haftası: 18-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen etkinlik yaklaşık 60 katılımcıyı bir araya getirdi. Konsorsiyum ortaklarını İstanbul’da buluşturan hafta boyunca sektörden ve akademiden seçkin konuşmacılar, dijital güven, siber güvenlik sertifikasyonu, siber güvenliğin hukuki yönleri gibi daha birçok konuyu tartıştı. CyberMACS öğrencileri, çalışma grupları oluşturarak çeşitli vakalar üzerine akademisyenler rehberliğinde çalışmalar yaptı ve pratik siber güvenlik sorunlarına yönelik deneyim kazandı. Etkinlik, öğrenci gruplarının interaktif sunumları ile sona erdi.
DENEYİMLİ SİBER GÜVENLİK UZMANLARI İLE BULUŞMA
Ortak Entegrasyon Haftası, siber güvenlik trendlerinde uzmanlıklarını paylaşan ve programı farklı perspektiflerle zenginleştiren ortakları ve davetli konuşmacıları içeriyordu. Bu konuşmacılar arasında Dr. Knud Brandis (Ernst & Young, Almanya), Prof. Dr. Jeanne Pia Mifsud Bonnici (Groningen Üniversitesi), Prof. Dr. Berk Canberk (Edinburgh Napier Üniversitesi), Prof. Dr. Boro Jakimovski (Inteligenta/UKIM), Kubilay Onur Güngör (Cyber Struggle), Erdem Kayar (Lostar) ve Yalçın Gerek (Tacas) yer aldı.
CyberMACS, sadece bir eğitim programı değil; yarının siber güvenlik problemlerine çözüm üretebilecek uzmanları yetiştirmeyi hedefleyen bir misyona sahip. CyberMACS hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.cybermacs.eu adresini ziyaret edin.
Program detayları ve başvuru için: https://cybermacs.eu/
Program iletişimi için: info@cybermacs.eu