Herkese Açık Kolokyum #57: Dr. Mahir Polat

Herkese Açık Kolokyum serimizin yeni konuğu, Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mahir Polat.

Dr. Mahir Polat’ın “İstanbul’un Kültürel Mirası: Kaçınılmaz Zenginliğimiz” başlıklı sunumunu 5 Kasım Salı saat 16.00’dan itibaren Fener Salonu’nda takip edebilirsiniz.

İstanbul’un Kültürel Mirası: Kaçınılmaz Zenginliğimiz

Dr. Mahir Polat

Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı

Dünyanın bilinen en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İstanbul; iki kıtaya yayılan benzersiz coğrafyası, çok katmanlı hafızası, nefes alıp veren ekosistemi ve farklı dinamikleriyle hayatı her yönüyle hissedip yansıtabilen, her an yaşayan bir kent olmayı sürdürüyor. Şehrin 8500 yıllık hikâyesinden, imparatorluklardan, farklı kültürlerden süzülüp gelen bu uzun soluklu var oluşu, insanoğlunun dokunuşuyla O’nu İstanbul yapan bir karaktere dönüştü. Ona özgü bir ruh verip, kuşaktan kuşağa aktarılan bir miras halini aldı. İstanbul’un kültür varlıkları, bugün bu mirası okuyabildiğimiz en önemli izlerdir. Bu izler aynı zamanda bizi, önceki İstanbullularla buluşturan, aidiyet duygumuzu güçlendirip, şehirle bağ kurmamızı sağlayan birincil kaynaklardır. Şehrin dünü ve bugünü arasında diyalog kuran; yaşadığımız, hissettiğimiz İstanbul’un kendiliğinden var olmadığını anlatan bu izler, bizim “kaçınılmaz zenginliğimiz”dir…

Dr. MAHİR POLAT

1976 yılında Erzincan’da doğdu. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 2008 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Anabilim Dalı’nda ‘kültür yönetimi’ alanında hazırladığı tezi ile lisansüstü eğitimini tamamladı. Aynı bölümde 2011-2015 yılları arasında öğretim görevlisi olarak kültürel miras mevzuatı üzerine dersler verdi. 2023 yılında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nda ‘dinsel kültürel miras’ odaklı tezi ile doktora programını tamamladı. 2005 yılından 2019 yılına kadar Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde görev yaptı. Bu süreçte Anadolu’da ve İstanbul’da pek çok Osmanlı dönemi tarihi eserinin restorasyonunda ve müze kurulum çalışmalarında görev aldı. 2019 yılında Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başladı. 2020 yılında İBB Genel Sekreter Yardımcılığına atanan Polat, dünya çapında bir marka haline gelen İBB Miras’ı kurdu ve yönetti.  İBB Miras ile 62 anıt ve sivil mimarlık eseri, 21 yeni müze ve yaşam alanı, 34 kamusal sanat eseri, 197 tescilli çeşme, 588 tarihî mezar ile hazire ve 19 tarihî türbe olmak üzere toplam 942 miras alanının restorasyonunu gerçekleştirdi ve koruma altına alınmasını sağladı.  Müze Gazhane (Hasanpaşa Gazhanesi), Yerebatan Sarnıcı, Kütüphane Troleybüs (Beyazıt İETT Troleybüs Kuvvet Merkezi), Cendere Sanat Merkezi (Cendere Pompa İstasyonu), Haliç Sanat (Fener Evleri), Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi, Metrohan, Beyoğlu Sineması, tarihi Moda İskelesi, Beşiktaş ve Kadıköy iskeleleri, Yedikule Gazhanesi, Büyükada Taş Mektep, Artİstanbul Feshane gibi pek çok kültürel miras alanını kültür ve sanat odaklı restorasyonlar ile kamusal kullanıma açtı.  Ayrıca kentsel planlama, mimari ve kentsel tasarım, kültürel miras, imar, deprem risk yönetimi, sosyal hizmet, kültür ve sanat etkinlikleri alanlarında pek çok projeye imza attı.  Tarihsel ve kültürel çevre koruma, müze bilimi, dinsel ve kültürel sosyal tarih, toplumsal hafıza ve mimarlık tarihi alanlarında çalışan Polat, Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri, Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ Vakfı) Başkanı, Europa Nostra Türkiye, Vakıf Uzmanları Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı ve Tarih Vakfı Mütevelli Heyeti üyesidir.